Järnvägsförbindelsen till Berlins nya flygplats öppnar den 26 oktober

Järnvägsförbindelsen till Berlins nya flygplatsterminal. Foto: Wikipedia, kredit: Global Fish

Den tyska huvudstadens nya flygplats Berlin Brandenburg kommer att öppnas under hösten 2020. En underjordisk järnvägsstation i anslutning till flygplatsen håller också på att bli färdig i Schönefeld söder om Berlin i delstaten Brandenburg i Tyskland.

Stationen ligger under terminalbyggnaden i Berlin Brandenburg Airport längs en nybyggd sektion som förbinder den med resten av det tyska järnvägsnätet. Stationen öppnas när flygplatsen tas i bruk.

Stationen kommer att betjänas av nationella och internationella fjärrtåg, regionaltåg och S-Bahn . Bland annat kommer en ny linje att skapas som förbinder flygplatsen med Berlins centralstation, Hauptbahnhof, med en restid på 29 minuter.
  
Enligt Berlins kollektivtrafikbolag VBB kommer S-Bahn-trafiken till BER flygplats att starta innan det officiella öppningsdatumet. Förbindelsen, som startar med tågen på linje S9 den 26 oktober och med tågen på linje S45, kommer att vara i full drift tre dagar senare.

I samverkan med delstaterna Berlin och Brandenburg samt med flygplatsföretaget FFB och VBB inleder Berlins S-Bahn en så kallad preliminär operation till BER flygplats ungefär en vecka före det officiella öppningsdatumet.

Inledningsvis kommer S9 att köra från 26 oktober till 28 oktober var 20:e minut under rusningstid. Senare den 29 oktober kommer båda S-Bahntåg, S9 och S45, att färdas med full kapacitet och var 20:e minut.

Redan idag färdas ett S-Bahntåg två gånger varje natt genom tunneln för att cirkulera luften där. Detta tåg har destination BER på framsidan av informationsskylten.