Genomförbarhetsstudie om höghastighetslinje Belfast - Dublin - Cork startar

Irländskt intercity-tåg, som trafikerar mellan Dublin och Cork. Bild: IKUSI

Enligt den irländska tidningen The Journal har statsregeringarna i Dublin och Belfast kommit överens om att genomföra en omfattande studie om utsikterna för byggandet av en spårbunden höghastighetssträcka mellan städerna Belfast-Dublin-Cork.

Efter ett möte nyligen i Dublin Castle med ministrar från båda huvudstäder, berättade premiärminister Micheál Martin för journalister att de hade diskuterat gränsöverskridande infrastrukturprojekt inklusive en höghastighetslinje mellan nordirländska huvudstaden Belfast och irländska Cork.

Enligt Martin skulle ett sådant projekt ha enorma ekonomiska och turistmässiga fördelar för hela ön och att det är ”viktigt att förbinda öns två största urbana centra med varandra.”

Idén om ett höghastighetståg mellan dessa städer är dock inte helt ny.

Irländska vice premiärministern Leo Varadkar tog upp projektet under 2019 när premiärminister Boris Johnson föreslog byggandet av en bro mellan Storbritannien och Nordirland.

Varadkar, som var intresserad av att prata med Johnson om projekt mellan de två nationerna, ansåg att en spårbunden höghastighetsförbindelse mellan Dublin, Belfast och Cork var en mer realistisk idé.