Dagliga nattåg till Hamburg och Bryssel

Regeringen inför nattåg till kontinenten. Arkivbild

Nu har Trafikverket fått i uppdrag att genomföra en direktupphandling för att komma igång med nattågstrafik från Sverige till kontinenten. Inom två år ska dagliga avgångar ske mellan Malmö och Bryssel, samt Stockholm och Hamburg, enligt beslutet. Det rapporterar DN.

– Trafikverket har tittat på vilka alternativ de anser vara de mest attraktiva, och dessa städer är knutpunkter som gör att man sedan kan resa vidare till exempelvis London och Sydeuropa på ett smidigt sätt, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP). 

– Vi har sett en tågboom utan dess like med en kraftig ökning av tågresandet, och vi investerar mer än någonsin i järnvägssystemet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). 

Åtta timmar från Malmö till Bryssel och elva timmar från Stockholm till Hamburg är de beräknade resetiderna. 1 augusti 2022 ska nattågstrafiken senast vara i rullning, enligt planerna. 400 miljoner kronor skjuter regeringen till för att komma igång med satsningen. Den exakta årliga fördelningen preciseras i höstens budget. I dag kör Snälltåget till Berlin vissa tider, men inte hela säsongen.