Tjeckiska ČD letar efter 40 nya elektriska lok

Tjeckiskt godståg på väg till Ostrava. Foto: ČD

Tjeckiska järnvägsoperatören, ČD, har påbörjat en anbudsprocess som ska leda till ett kontrakt och leverans av 40 stycken elektriskt drivna lok, som klarar av hastigheter upp till 200 km/h. 

El-loken ska sättas in i trafik i Tjeckiska Republiken och på gränsöverskridande järnvägssträckor från och med 2023.

Kontraktet, som kommer att innehålla option för ytterligare 50 enheter, ställer även krav på att vinnaren underhåller fordonen i minst 10 år, med en möjlighet att förlänga denna period med upp till fem år.

De nya loken måste ha en prestationsförmåga på minst 6 megawatt och ett kontrollsystem som är kompatibelt med både ETCS och de nationella signalsystemen som används i Tjeckien, Tyskland, Österrike, Slovakien, Ungern och Polen.

Dessutom kommer loken att vara utrustade med så kallade dynamiska bromssystem.

De nya loken kommer att ersätta större delen av ČD:s befintliga lokbestånd. ČD använder för närvarande 294 elektriska lokomotiv av 17 olika typer, med en medelålder mellan 35 och 42 år, inklusive fordon ur 150- och 151-serien, tillverkade 1978, och 242-serien, som först producerades 1975.

Tågoperatören hoppas att utbytet av dessa fordon kommer att minska företagets underhållstider och -kostnader, samt förbättra effektiviteten inom ČDs linjenät.

- Det är inte längre värt att modernisera eller utrusta våra äldre lokomotiv med ETCS, säger Václav Nebeský, ČD:s VD och styrelseordförande.