Stor efterfrågan på spårvagnar på den europeiska marknaden

Škoda For City Smart Arctic X 34 är Nordens största spårvagn med en längd på 37,3 meter. Foto: Škoda

För Škoda Transtech har spårvagnsbeställningen från finländska staden Tammerfors inneburit ett rejält lyft. Efterfrågan på spårvagnar är stor på den europeiska marknaden, vilket gynnar bolagets fabrik i Kajana. Företaget har hittills tillverkat 200 spårvagnar av den modell som ska användas i Tammerfors.

– Cirka 40 procent av vår omsättning anknyter för närvarande till produktionen av spårvagnar. Vi har för tillfället beställningar på 73 nya spårvagnar. En del av dem ska användas i projektet Spårjokern i huvudstadsregionen. Återstoden ska levereras till Mannheim och Berlin i Tyskland, säger Juha Vierros, vd på Škoda Transtech, till Helsingforstidningen HBL.

Arbetsfördelningen i Tammerfors fungerar så att staden svarar för infrastrukturen och utbyggnaden av spårvägsnätet medan det kommunala bolaget Tampereen Raitiotie ansvarar för upphandlingen, driften och underhållet av spårvagnarna.

– Man ska satsa på en gedigen beredning av projektet. Det är viktigt att budgeten och tidtabellen är realistiska och att det inte uppstår obehagliga överraskningar under projektets gång. Sedan gäller det att bygga upp en effektiv projektorganisation som förbinder sig att verkställa det hela, säger vd:n för Tammerfors Spårvägar, Pekka Sirviö.

Faktaruta om Škoda For City Smart Arctic X 34.

Väger 56,8 ton utan passagerare.

Nordens största spårvagn med en längd på 37,3 meter.

Kräver spårbredden 1 435 millimeter.

Har 104 sittplatser och rymmer totalt 264 passagerare.

Pris: 3,8 miljoner euro.

Källa: Huvudstadsbladet