Egypten, Ryssland och Ungern tecknade ett miljardavtal om köp av järnvägsvagnar

Egyptian National Railways köper 1300 järnvägsvagnar av Transmashholding under fem år. Foto: Transmashholding

Ett multilateralt avtal värt 1 miljard euro för finansiering av tågoperatören Egyptian National Railways köp av 1300 rysktillverkade järnvägsvagnar från Transmashholding under fem år, har trätt i kraft.

Egyptiska ENR:s vd mottog nyligen ett officiellt meddelande om lånets godkännande från den ungerska ambassadören, som bekräftade finansieringen, som i sin tur tillhandahålls av ungerska Export-Import Bank och Rysslands Roseximbank.

Affären bekräftas av Egyptens nationella export-importbyrå MEHIB, ungerska staten och ryska EXIAR.

- Projektet, som handlar om leverans 1300 vagnar inom ramen av en beställning som gjordes i september 2018, är en av våra högsta prioriteringar, säger TMH:s vd Kirill Lipa.

- Projektet kompletterar inte bara våra ambitioner. Det utgör ett positivt bidrag till bilaterala förbindelser mellan Ryssland, Egypten och Ungern och hjälper till att utöka de ryska företagens internationella närvaro. Därtill bidrar avtalet också till utvecklingen av den ryska transportindustrin.

Veronika Nikishina, VD för ryska exportcentret, underströk att "trots de hinder som koronaviruspandemin utgör, bemödade alla inblandade sig för en förverkligandet av kontraktet. Kontraktet är ett belysande exempel om efterfrågan på rysk teknik utomlands. Den unika finansieringslösningen, utarbetad av REC Group i samarbete med våra ungerska kollegor, har våra konkurrenter från Kina, Italien, Indien, Spanien och Rumänien inget att sätta emot.”