Israel bygger en järnvägstunnel under Jerusalems gamla stadsdel

Spårvagnstrafik i Jerusalem. Snart kommer det att byggas en järnvägstunnel i gamla stadsdelen. Foto: Creative commons lic. Kredit: Sunydor

Israel har beslutat att bygga en järnväg under Jerusalems gamla stadsdel och dessutom en station under det gamla judiska templets västra mur, den så kallade klagomuren, en av judarnas heligaste platser.

Det är den israeliska transportministern, som enligt BBC har offentliggjort meddelandet.

Byggandet av banavsnittet, som godkändes nyligen, kommer att bestå av en tunnel på tre kilometer under den antika muromgärdade stadsdelen i östra Jerusalem.

Järnvägen kommer att bli en förlängning av höghastighetsförbindelsen mellan Tel Aviv och Jerusalem.

Planerna tillkännagavs redan 2017 av Israels dåvarande transportminister, Israel Katz.

Långtifrån alla är glada över planerna för detta järnvägsprojekt. Jordanska utrikesministeriets talesman Daifallah al-Fayezm kallar det för "en uppenbar förolämpning", skriver BBC.

Även palestinska och muslimska ledare har tidigare avvisat alla järnvägsplaner inom den gamla stadsdelens murar.

Det israeliska transportministeriet betecknar planerna som "historiska" och som "mycket goda nyheter för israeliska medborgare och de miljoner turister som kommer till Jerusalem".

Jerusalem är en helig stad för både judar, muslimer och kristna. Därför är tunnelprojektet även en mycket känslig religiös fråga.

I den gamla stadsdelen finns några av de heligaste platserna för både muslimer, kristna och judar, däribland Al-Aqsa-moskén, klagomuren, Jesu födelsekyrka, Bethesda-dammen, Golgata och resterna av det judiska templet.

Jerusalem är också politiskt viktigt eftersom både israeler och palestinier anser att det är deras stad.

Jerusalems gamla stadsdel står på Unecos världsarvslista och anses därmed som värd att bevara.