Strejkerna sänkte SNCF:s resultat för 2019

SNCF-tåg på stationen Gare du Nord i Paris. Foto: Flickr. kredit: Oliver Mailich

Strejkerna i december 2019 bland franska tågoperatören SNCF:s anställda mot föreslagna pensionsreformer i Frankrike orsakade en intäktsminskning för företaget på 690 miljoner euro och en rörelseförlust på 614 miljoner euro.

Strejkerna inleddes den 5 december och i årets slut hade SNCF drabbats av 27 strejkdagar som enligt det nationella järnvägsföretaget utgör ”en tung påfrestning för SNCF-gruppens verksamhet och resultat.”

- För verksamheten representerade detta en helårsförlust på 614 miljoner euro av Ebitda, med hänsyn till både de direkta kostnaderna för strejken och en rad andra exceptionella åtgärder som vidtogs av SNCF för att begränsa strejkens effekter på resande.” 

- Företaget tvingades vidta dagliga justeringar när det gällde avgångstider och service, innehållet för SNCF-appen, passagerarassistans på järnvägsstationer, anskaffande av ersättningsbussar, alternativa resa och en rad kampanjerbjudanden och ersättningar, säger SNCF.

Trots strejkerna, uppnådde SNCF en inkomstökning på 5,1 procent 2019 till 35,12 miljarder euro.

Det var främst höghastighetssidan som bidrog till inkomstökningen, inklusive Eurostar och Thalys, som noterade en 4,2 procents ökning av omsättningen och en 4,1 procents ökning av trafiken, medan trafiken på regionala TER-linjer ökade med mer 9 procent.

SNCF:s passagerardotterbolag Keolis uppnådde en intäktsökning på 10 procent 2019 och ett 18 procents lyft i internationella affärer, särskilt i Australien, Storbritannien och USA jämfört med en begränsad ökning med 2 procent i Frankrike.

Fraktnedgång

SNCF:s godsverksamhet fortsatte sin nedåtgående spiral i Frankrike, förvärrad av strejkerna i december. Detta motverkades dock av tillväxten utanför Frankrike där man uppnådde en total trafikökning på 7,1 procent.