Akiem Group förvärvar Macquarie European Rails leasingverksamhet

Akiem S.A.S.,som har sitt huvudkontor i Clichy nära Paris, ingår i Geodis, en del av SNCF. Företaget är ett av de ledande lokuthyrningsföretagen på den europeiska järnvägsmarknaden. Akiem äger drygt 440 lok. Foto: Akiem

Leasingföretaget Akiem Group har tecknat ett avtal om att förvärva Macquarie European Rails leasingverksamhet för rullande materiel.

Transaktionen omfattar 137 lok som används av 21 olika gods- och passageraroperatörer, inklusive EMD Class 66, Bombardier Traxx, Alstom Prima och GE Transportations 311D och UK Class 70 lokomotiv.

Avtalet omfattar också 30 stycken elektriska enheter av klass 379 från Bombardier, som hyrs ut till den brittiska operatören Greater Anglia, plus 16 Stadlers dieseldrivna GTW- enheter i Nederländerna och därtill 110 järnvägsvagnar.

Akiem äger 50 procent av SNCF: s Transport et Logistique Partenaires dotterbolag och infrastrukturinvesteraren DWS:s verksamhet i Europa.

Parterna meddelade nyligen att förvärvet av Macquarie-flottan skulle förstärka deras position på lokomotivmarknaden.

- Affären möjliggjordes genom förverkligandet av vår effektiva nya finansieringsplattform i september 2019, meddelade Akiems VD Fabien Rochefort nyligen i ett pressmeddelande.

- Vårt huvudmål är att bättre betjäna våra kunder inom ett större geografiskt område och med ett omfattande portfölj i form av rullande materiel och tjänster. Dessutom utgör förvärvet av denna första portfölj för passagerartåg en möjlighet att påskynda vår marknadspositionering när det gäller finansiering av persontåg i Europa inom ramen för den franska marknadsliberaliseringen, förklarade Fabien Rochefort.