Autonom spårvagn testades i Krakow

Under den automatiserade förarlösa resan färdades även ett antal passagerare inklusive journalister och tjänstemän med spårvagnen. Foto: Newag, Krakow

Nyligen på natten genomförde spårvagnen Newag Nevelo den första obemannade resan i staden Krakow. Den avgick från hållplatsen ‘National Museum’ (‘Muzeum Narodowe’ på polska) och anlände till slutdestinationen, tramterminalen ‘Quiet Corner’ (‘Cichy Kącik’ på polska). Efter att ha vänt på ringslingan återvände spårvagnen tillbaka till avgångshållplatsen.

Den första polska autonoma spårvagnen har gjort sin provtur i staden Krakow. Den färdades över 3,4 kilometer utan förare. Huvudmålet med experimentet var att granska möjligheterna för förarassistanssystemet och dess användning för den vanliga trafiken.

- Provresan var den allra första med ett autonomt spårfordon i vår stad och i hela Polens historia, konstaterade Rafał Świerczyński, ordförande för kommunala transportföretaget MPK Kraków. Denna Nevelo-spårvagn med 3 vagnar, även känd som typ 126N, utvecklades och monterades av den polska tillverkaren av rullande materiel Newag. Den körs på Krakows stadsrutter sedan juni 2013.

Källa: Rail Tech