Deutsche Bahn renoverar 800 järnvägsstationer

Münchens centralstation utrustas snart med en ännu större informationsskärm än den som finns i bilden. Man vill helst ha en som är minst lika stor som den i österrikiska huvudstaden Wien, som är störst i Europa. Foto: Wikiwand, kredit: München Hauptbahnhof

Deutsche Bahn planerar att investera 12,2 miljarder euro i modernisering av landets infrastruktur 2020. Investeringarna inkluderar bland annat renovering av 800 järnvägsstationer.

För att kunna erbjuda bättre service för passagerarna kommer det tyska järnvägsoperatören att utföra bygg- och underhållsarbeten, vilket förbättrar tillgängligheten och informationssystemen vid stationerna.

I investeringsprogrammet ingår stora stationer som Dortmund, Hannover, Berlin Zoologischer Garten (Bahnhof Zoo) samt små och medelstora stationsbyggnader och andra järnvägsrelaterade anläggningar.

För detta ändamål kommer DB att investera 1,6 miljarder euro, varav cirka 341 miljoner euro kommer att anslås för strukturell utsmyckning av stationer och andra representativa byggnader.

Deutsche Bahn kommer också att fortsätta att förbättra tillgängligheten för stationerna genom att höja plattformarna, införa stegfri åtkomst till dessa, öka antalet tydligt synliga skyltar och installera nya synskadevänliga vägledningssystem.

Deutsche Bahn förbättrar, enligt egen utsago, varje år tillgängligheten i genomsnitt på 100 järnvägsstationer. Idag är cirka 78 procent av 5 700 av DB:s tågstationer tillgängliga för passagerare med nedsatt rörlighet.

Bättre information

Dessutom kommer informationssystem för passagerare att förbättras. Denna process inleddes i november 2017 med installationen av det nya ”DB Information”-systemet vid Nürnbergs centralstation.

Systemet kommer snart att tillföras en väl synlig gigantisk bildskärm, självbetjäningsterminaler, nya bildskärmar på plattformarna och så vidare.

Under de kommande åren kommer ”DB Information” -systemet att uppdateras på alla stationer. Hittills används tekniken på över 70 tågstationer.

År 2020 kommer fler stationer att läggas till i denna lista. Dessutom kommer "stationernas nya röst" att invigas under första kvartalet 2020. Det kommer att ge passagerarna mer begripliga meddelanden på plattformarna.