Vivarail certifierar Storbritanniens första batteridrivna tåg

- Klass 230-batteritåget är helt godkänt och redo för passagerartjänst, rapporterade Vivarails team nyligen efter avslutad testserie i typiskt brittiskt väder framför det certifierade batteritåget. Foto: Vivarail

Den brittiska tillverkaren av rullande materiel Vivarail har slutfört testerna av företagets batteritåg, det första i Storbritannien. Fordonet, klass 230, godkändes för persontransporter. I år börjar ett hybridtåg med dieselbatteridrift att trafikera regelbundet på Wrexham-Bidston-linjen i Wales och kommer att ersätta ruttens föråldrade rullande materiel.

I höstas 2019 började företaget undersöka företagets innovativa hybridtåg som kunde köra med både dieselbränsle och batterinergi.

​​​​​​​Fordonet genomförde framgångsrikt testet på 40-milsdelen (64 kilometer) mellan Evesham och Moreton-in-Marsh på Cotswold Line som förbinder Oxford och Hereford i England.

- Med en ny typ av batteri som vi kommer att använda i våra kommande produktionståg, räknar vi med säkerhet ett intervall på 60 mil mellan laddningar med bara 10 minuters laddningstid. Vi ser fram emot att kunna skaffa oss utsläppsfria tåg och spela en betydande roll när det gäller minskning av koldioxidutsläpp

inom Storbritanniens järnvägsnät, konstaterade VD för Vivarail Adrian Shooter.

Class 230-tåget är beteckningen för de ombyggda Londons elektriska tunnelbanefordon som tidigare ombesörjde trafiken i Tube. Denna typ utvecklades och gjordes i ordning av den engelska tillverkaren Metro-Cammell i början av 1970- och 1980-talet. Modellen utförde service på linjerna i tunnelbanan fram till 2017.

I början av 2015 startade Vivarail sitt eftermonteringsprojekt som syftade till att konvertera fem tre-vagnståg av typ D78 till dieselbatterihybrider. Det första tåget konverterades färdigt i maj 2017 medan det femte fordonet var klart i februari 2019. Samtidigt, i oktober 2018, undertecknade Vivarail ett avtal med Transport för Wales om drift med hybridtåg på Wrexham-Bidston-linjen inom ramen av Wales & Borders- licens.