Tågbyggaren Stadler deltar i spansk anbudsprocess

Spanskt regionaltåg i Madrid. Spanska tågoperatören Renfe investerar i moderniseringen av den spanska kollektivtrafiken och den spanska staten har åtagit sig att bidra med 10 miljarder euro under tio år. Foto: Renfe

Den spanska järnvägsoperatören Renfe har lämnat in en anbudsinfordran på över 200 lokaltåg. Schweiziska Stadler deltar i budgivningen med tre andra europeiska företag.

Den nya spanska regeringen gör lokala transporter till en prioritering som landets två statliga järnvägsföretag, Renfe och Adif, ska genomföra.

Detta inkluderar en anbudsinfordran som Renfe lanserade förra året, och som gäller 211 nya lokaltåg för Madrid och Barcelona och deras underhåll.

För Renfe är det den största ordern inom stadstrafik. Kontraktssumman uppgår till cirka 2,7 miljarder euro.

Nu har fyra företag lagt fram sina erbjudanden, däribland Stadler, Caf, Talgo och Alstom, rapporterar den spanska affärstidningen «Expansión».

De nya tågen ska utrustas med wifi-anslutningar, spärrfria vagnar och vagnar för cyklar och barnvagnar. I anbudet ingår också underhåll av tågen under 15 år.

Under de kommande veckorna vill den statliga tågoperatören Renfe bestämma vilken av leverantörerna har lämnat fram det bästa budet.