DB Cargo tilldelar kontrakt till Toshiba för 50 hybridlokomotiv

Konstnärens bild av det nya lokomotivet. foto: DB Cargo

Tyska Deutsche Bahns dotterbolag DB Cargo har placerat en order hos Toshiba, Japan, för 50 hybridlokomotiv. DB kommer också att hyra ytterligare 50 lok.

Kontraktet följer ett framgångsrikt fullföljande av en genomförbarhetsstudie för gemensam utveckling av ett nytt hybridlokomotiv. Monteringen av loket, som genomför på DB Cargos underhållsanläggning i Rostock, startar under 2021.

DB säger att de 50 nya hybridlokomotiven kommer att ersätta 61 gamla lokomotiv och utgöra en del av DB Strong Rail-strategi, som är inriktad på tillväxt av godstrafik.

Loken kommer att innehålla Toshibas 1 SCiB litiumjonbatterisystem, som är certifierat av TÜV Rheinland. DB sätter värde på att de nya loken kommer att kunna minska energiförbrukningen med 30 procent och spara 1 miljon liter diesel per år. DB säger också att de nya loken kommer att vara enklare i drift och kommer att ha en högre genomsnittlig anpassningsgrad till andra lokflottor.

- Tillsammans med Toshiba sätter vi standarder för en utslagsgivande framtidsteknik, säger Sigrid Nikutta, DB-gruppens styrelseledamot för godstransporter och DB Cargo.

  •