PKP Cargo köper tjeckisk järnvägs-godsoperatör

PKP Cargo köper tjeckisk järnvägsgodsoperatör för 102 miljoner euro.

Polens ledande järnvägsoperatör inom frakt, PKP Cargo, har tecknat avtal om att förvärva 80 procent av aktierna i tjeckiska godstransporter på järnvägsbolaget Advanced World Transport (AWT) för cirka 102 000 000 euro. (125 500 000 dollar), nämnde det polska bolaget i ett uttalande.

AWT är den näst största aktören på den tjeckiska järnvägsmarknaden inom frakt, och bolagets förvärv slutfördes efter att PKP Cargo säkrade godkännandet från konkurrensen i Polen, Tyskland, Slovakien och Tjeckien, enligt företaget.

Aktierna köptes från tjeckiska miljardären Zdenek Bakala och hans investeringsfond, Bakala Trust. Resterande 20 procent av aktierna i den tjeckiska operatören ägs av den lokala firman Minezit SE. Företaget tecknade ett aktieägaravtal med AWT:s nya majoritetsägare.

Adam Purwin, vd för PKP Cargo, sade att den tjeckiska marknaden är av avgörande betydelse för PKP Cargo på grund av de många kontakter med Schlesien. Tjeckien är också en port till Sydeuropa, mot det Adriatiska havet, och genom att säkra närvaro i detta land ger detta en utmärkt möjlighet att utöka våra tågförbindelser, menar vd:n.

AWT opererar en flotta bestående av cirka 160 lok och 5 000 järnvägsvagnar, enligt uppgifter som publicerats av PKP Cargo. År 2013 transporterade den tjeckiska firman cirka 12 miljoner ton gods.

Källa: Railwaybulletin.com