Schweiz och Frankrike förenade med en pendeltågslinje

Den officiella invigningen av Leman Express-nätverket (även känd som S-Bahn Léman eller RER Leman Express, ägde rum torsdagen den 12 december. Foto: Leman Express

Schweiz och Frankrike har förenats med en unik järnvägssträcka, som används i huvudsak för pendeltrafik, men som också ger service inom en del av tunnelbanesystemet och längs internationella banavsnitt.

Det nya systemet känt som Léman Express tillhandahåller snabb och bekväm tågtrafik från den schweiziska staden Genève till kantonen Vaud och till de närliggande franska departementen Haute-Savoie och Ain.

Invigningen av den gränsöverskridande sträckan bevittnades av ett stort antal franska och schweiziska tjänstemän och företrädare för lokala myndigheter. För de vanliga passagerarna öppnades den nya pendelsträckan på söndagen den 15 december, när den nya tidtabellen träde i kraft.

Linjen bedrivs av Lémanis, Genève-baserat joint venture, som består av SBB och SNCF, som grundades i mars 2017. Linjenätet servas av 40 tåg under varumärket Léman Express, inklusive 23 SBB-tågsätt av typ Flirt och 17 Régiolis (Coradia)-fordon från SNCF . Dessa järnvägsoperatörer erbjuder cirka 240 tågförbindelser per dag.