Bygget av höghastighetslinjen mellan södra Kalifornien-Las Vegas börjar 2020

Virgin Trains USA bedriver för närvarande passagerartrafik mellan Miami och West Palm Beach i Florida och ett stickspår till Orlando är under uppbyggnad. Foto: Virgin Trains

Bygget av amerikanska höghastighetslinjen Virgin Trains mellan södra Kalifornien och Las Vegas beräknas börja i mitten av år 2020, med driftstart i slutet av 2023.

Den ungefär 270 kilometer långa linjen kommer att ha en maximal hastighet på 290 km/h, säger Bob O'Malley, Virgin Trains VD för företagsutveckling, berättade Clark County Commission i oktober 2019. Tåget kommer att köra från en station på Las Vegas Boulevard, mellan Warm Springs och Blue Diamond-vägen till Victorville, cirka 137 kilometer nordost om Los Angeles.

Enligt framtida planer skulle linjen kunna utvidgas till Union Station i centrala Los Angeles.

Turtätheten på dagtid kommer att ligga på 45 minuter.

Virgin Trains USA, som bekräftade i september 2018 att företaget hade förvärvat XpressWest, som har rättigheter att utveckla linjen. Nyligen sökte Virgin Trains godkännande hos delstaterna Kalifornien och Nevada för att kunna samla upp så mycket som 3,6 miljarder dollar i form av skattebefriade obligationer för höghastighetslinjen.

Kalifornien godkände förra månaden 300 miljoner dollar i skattebefriade, privata aktivitetsobligationer för att projektet ska kunna finansieras.

En viktig aspekt av Virgin Trains affärsplan utgörs av de detaljhandels- och kontorsutrymmen som ska byggas runt stationer och företaget planerar att förverkliga detta även i Las Vegas.