Interkontinental järnväg planeras mellan Spanien och Marocko

Utsikt österut över Gibraltarsundet, med marockanska regionen Rif i söder till höger och spanska Andalusien i norr till vänster. Foto: Wikipedia, NASA / JPL / NIMA

Spanien och Marocko studerar möjligheterna att ansluta de två länderna via en interkontinental järnvägslinje.

I en intervju med Anadolu Agency sa Marockos statssekreterare till ministern för utrustning, transport och logistik Mohamed Najib Boulif att båda länderna arbetar på en studie för den interkontinentala järnvägen. "Vi är nu på väg att fördjupa de tekniska studierna," sade Boulif till nyhetsbyrån Morocco World News

Han tillade att företag från båda sidor arbetar "för att hitta det bästa sättet för en interkontinental järnvägslinje, och studien som är relaterad till havsdjupet i närheten av Gibraltarsundet kommer att föreslå ett antal möjliga alternativ."

Spanien och Marocko, kommer att försöka avsluta studien 2020 eller 2021 för att starta den "viktiga fasen", som är att leta efter investerare för att finansiera projektet, sa Boulif.

Projektet stöttas av flera nordafrikanska grannländer, inklusive Mauretanien och Libyen. Den 31 januari lanserade den nordafrikanska unionen (Arab Maghreb Union) en kampanj för att attrahera utländska investerare för att renovera järnvägarna som förbinder Marocko, Algeriet och Tunisien.

Spanien och Marocko undertecknade dessutom en överenskommelse på 11 punkter som täcker flera olika områden inklusive, energi, kultur och handel.