Spårväg syd tidigareläggs

Spårväg syd ska gå mellan Flemingsberg och Älvsjö. Totalt är det cirka 17 kilometer spårväg som knyter samman de södra delarna av regionen. Foto: Huddinge kommun

Efter förhandlingar mellan Huddinge kommun, Stockholm stad och Region Stockholm är det beslutat att Spårväg syd, som ska dras från Flemingsberg via Kungens kurva, Skärholmen och vidare till Älvsjö, kommer att tidigareläggas med 4 år.

– Det här är mycket positiva nyheter för hela södra Stockholm. Det här möjliggör nya arbetsplatser och bostäder samt att vi kommer igång med kraft i våra planerade utvecklingsprojekt i Flemingsbergsdalen, Kungens kurva och Vårby udde, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyrelsens ordförande i Huddinge.

Spårväg syd är en del av Sverigeförhandlingen och signerades 2017. Projektstarten var beräknad till 2024 men efter dagens besked kommer projektstart att ske redan nästa år, 2020.

– Med en förbättrad kollektivtrafik på tvären binder vi ihop både regionen men också de regionala stadskärnorna Flemingsberg och Kungens kurva som kommer att växa med tusentals bostäder och arbetsplatser, säger Malin Danielsson (L), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.