Bombardier levererar 30 spårvagnar av typ Flexity till Dresden

Flexity-spårvagnarna som Bombardier levererar inkluderar tillverkarens mobilitetslösning, ett detekterings- och assistanssystem, ODAS. Detta system har utvecklats för att förhindra kollisioner. Bild: Bombardier

Stadens Dresdens kollektivtrafikmyndighet i Dresden, Tyskland, har gett Bombardier i uppdrag att tillverka och leverera trettio spårvagnar av typ Flexity samt ansvara för fordonens underhåll.

Bombardier kommer enligt avtalet att tillhandahålla underhållstjänster för denna flotta i 24 år. Det totala kontraktsvärdet är 197 miljoner euro (219 miljoner US-dollar). Avtalet inkluderar en ytterligare option för tio Flexity spårvagnar och förlängning av underhållsperioden med åtta år.

Transportmyndigheten meddelade att de granskade ett antal speciella kriterier. Till exempel bedömde de teknik, pris, service och design med hjälp av ett poängbaserat system. Bombardier erbjöd, enligt myndigheten, det bästa totalpaketet.

Den nya flottan kommer också att vara omfångsrikare än Dresdener Verkehrsbetriebs, DVB:s befintliga fordonsflotta.

Varje spårvagn har också kapacitet för cirka 290 passagerare. Detta är ungefär tio procent mer jämfört med en nuvarande DVB-spårvagn.

Bombardier säger att de kommer att leverera de 30 FLEXITY spårvagnarna i slutet av oktober 2023.

Efter leveransen kan DVB dra fördel av Bombardiers FlexCare-underhållshanteringssystem för att hålla rullande materiel i utmärkt form. En av fördelarna med att välja FlexCare-systemet, säger Bombardier, är att det ger kostnadssäkerhet över hela kontraktets längd.