Stadler Rail etablerar joint venture i Asien

Indonesiska tågtillverkaren PT-Inkas EMU:er. Stadler tecknade ett viktigt avtal med sin indonesiska motsvarighet PT INKA om att etablera det första joint venture i Indonesien och i hela Asien. Foto: PT-Inka

Den schweiziska tillverkaren av rullande materiel Stadler Rail uppnådde nyligen en strategisk milstolpe när företaget utökade sin internationella verksamhet i östlig riktning.

Företaget tecknade ett viktigt avtal med sin indonesiska motsvarighet PT INKA om att etablera det första joint venture i Indonesien och i hela Asien.

Under våren 2019 kom Stadler Rail och PT INKA överens om en avsiktsförklaring i Banyuwangi.  Parterna beslutade att etablera en gemensam anläggning i Indonesien.

Efter intensiva förhandlingar förra veckan undertecknades avtalet fredag ​​20 september i den schweiziska staden Bussnang med närvaro av den indonesiska ministerpresident Rini M. Soemarno.

Med hjälp av det nya joint venture-avtalet avser den schweiziska tillverkaren att utvidga sin närvaro i Asien.

- Efter flera misslyckade försök att lyckas komma in på den asiatiska marknaden i egenskap av ett europeiskt företaget insåg vi att detta inte var möjligt utan en ortsbestämd produktionsplats. Vi beslutade därför att leta efter en lämplig lokal partner och har äntligen lyckats hitta en efter mer än tio års sökning. Detta har gjort det möjligt för oss att ta steget till Asien, säger Peter Spuhler, Stadler Rails VD.

Parternas joint venture och produktionsanläggningen kommer att vara belagt i Banyuwangi. PT INKA bygger den nödvändiga tillverkningsanläggningen i denna stad redan sedan januari 2019. Avtalet omfattar utveckling och tillverkning av järnvägsfordon med modern aluminiumteknologi.

Stadler Rail kommer att överföra tekniken till den indonesiska partnern och utbilda de lokala anställda. Det nya samföretaget förväntas få en order om att tillverka 500 pendeltågsvagnar med option för ytterligare 500 enheter.

Enligt kontraktet ska produktionen starta 2021. Förutom tillverkning av vagnen bärande konstruktioner kommer den nya anläggningen också att utföra för- och slutmontering samt idrifttagande av järnvägsfordon.