DB beställer 30 höghastighetståg och Tyskland sänker momsen på tågbiljetter

DB:s ICE4-flotta ökar. Foto: Creative Commons licence, kredit: Holzijue

Deutsche Bahn (DB) tillkännagav den 20 september att tågoperatören kommer att beställa 30 höghastighetståg och sänka priset på intercity-biljetter med 10 procent efter att landets regering sänkte momsen på fjärrtågsbiljetter med mellan 19 och 7 procent som en del av ett bredare paket med åtgärder som syftar till att bekämpa klimatförändringar.

Dessutom beställer DB ytterligare 30 tåg, som kan färdas i hastigheter upp till 300 kilometer i timmen. Tågen kommer att levereras i slutet av 2022, vilket ger 13 000 extra platser för passagerare per dag. Tillsammans med de 74 tåg av typ ICE 4 som redan har beställts kommer DB:s ICE-flotta att öka från 282 till 386 tåg under de kommande tre åren.

DB förutspår att den aviserade mervärdesskattesänkningen kommer att öka det årliga åkandet på landets långväga tjänster med cirka fem miljoner passagerare. Den billigaste ICE-biljetten kommer att sjunka till 13,40 euro med årskortet BahnCard. Enligt DB kommer det att bli den lägsta standardbiljetten i reella termer sedan skapandet av DB AG 1994.

Momssatsen 7 procent kommer att gälla för alla resor längre än 50 kilometer, en reduktion som redan har tillämpats vid kortare resor i Tyskland.