Rovana Plumb nominerad som EU-kommissionär för transport

EU:s nya transportkommissionär, Rovana Plumb, född 1960, är en rumänsk politiker. Hon har bland annat varit minister i Victor Pontas regeringar och var Europaparlamentariker mellan 2009 och 2012. Plumb var även ledamot i Rumäniens deputeradekammare mellan 2004 och 2007. Hon har en examen från Handelsakademin i Bukarest. Foto: Wikipedia, kredit: PSD de Romania

 

 

Plumb utnämndes till EU-kommissionär för transport av EU:s kommissionspresident Ursula von der Leyen. Plumbs uppgift är att genomföra förändringar i transportbranschen. Leyen framhöll i ett uppdragsbrev:

- Det handlar om förändringar i klimatpolitik, digital teknik och geopolitik, ämnen som har redan en djup inverkan på européernas liv. Vi bevittnar stora förändringar hela vägen från globala maktstrukturer till lokal politik. Även om dessa förändringar kan ha olika karaktär, måste vi visa samma ambition och beslutsamhet i vårt svar. Det vi gör nu vill bestämma våra barns liv i och kommer följaktligen definiera Europas plats i världen, sade von der Leyen.

Rovana Plumb är ledamot av Europaparlamentet (vice ordförande för den sociala och demokratiska gruppen). Hon har arbetat som miljö- och klimatminister, arbetsminister, minister för europeiska fonder, utbildningsminister och transportminister.

- Jag känner mig ärad av att få arbeta som EU-kommissionär för transport. Tack för förtroendet. Jag ser fram emot att samarbeta med mina kollegor och alla EU-institutioner när det gäller att föra Europa närmare våra medborgare, skrev Rovana Plumb i en tweet.

- Vi vill vidta djärva åtgärder mot klimatförändringar, bygga vårt partnerskap med Förenta staterna, definiera våra förbindelser med Kina och vara en pålitlig granne, till exempel till Afrika. Detta team vill globalt stå upp för våra värderingar och standarder. Jag vill ha en kommission som är inriktad på de aktuella frågorna och som ger riktiga svar. Jag vill att det ska vara en välbalanserad, smidig och modern kommission. Detta team vill nu få parlamentets förtroende. Min kommission vill vara engagerad i en hållbar politik. Och jag vill att Europeiska unionen ska vara väktare för multilateralism. För att vi vet att vi inte är ensamma, sammanfattade kommissionspresidenten Ursula von der Leyen.