Vossloh säljer lokomotivverksamhet till CRRC

Vossloh Locomotives verksamhet i Kiel gick ut på att producera små och medelstora diesel- och dual-mode locos för shunting-uppgifter. Bild: Vossloh

Vossloh Locomotives är specialiserat på att producera små till medelstora diesellok för godstrafik på företagets fabrik i tyska Kiel, som flyttade till nya anläggningar 2018.

Den 26 augusti tillkännagav Vossloh AG sin avsikt att sälja företagets affärsenhet Locomotives till den kinesiska statliga koncernen för rullande materiel CRRC.

Vossloh meddelade nyligen att det hade tecknat ett avtal om försäljning av företagets affärsenhet för lokomotiv, som för närvarande redovisas som avvecklad verksamhet, till kinesiska CRRC Zhuzhou Locomotive Co Ltd.

Slutförandet av försäljningen av lokomotivverksamheten i Kiel har också till följd att Vosslohs upphör med utrustningsleveranser utanför järnvägssektorn.

Företaget har genomgått en omstruktureringsprocess som började 2015. Vossloh kommer enbart att fokusera på att leverera utrustning för applikationer inom järnvägsinfrastruktur.

Sedan 2015 har företaget sålt sina affärsenheter till Rail Vehicles och Electrical Systems till Stadler respektive Knorr-Bremse.

Försäljning av lokomotivföretaget till CRRC antyder det kinesiska konglomeratets inträde i den europeiska leveranssektorn för rullande materiel.

Trots att CRRC är världens största tillverkare av järnvägsfordon efter volym, har koncernen hittills fått bara ett blygsamt fotfäste på den europeiska marknaden med små beställningar på fordon som produceras i Kina.