Ryssland har flera höghastighetsbanor på banan

Under Internationella järnvägsunionens (UIC) årliga konferens om höghastighetståg, som i år ägde rum i Philadelphia, USA, presenterades en rad höghastighetstågbanor som eventuellt kommer att byggas i Ryssland. Enligt den ryska järnvägsjätten RZD:s chef Viktor Jakunin har bolaget redan ett par höghastighetståg i drift, nämligen ”Sapsan” på banorna Sankt Petersburg-Moskva och Moskva-Nizjnij Novgorod samt tåget ”Allegro” som kör mellan Sankt Petersburg och Helsingfors.

RZD planerar också att genomföra två andra projekt - HSL-1 och HSL-2 berättade Jakunin. Det första avser bygget av en bana mellan Moskva och Sankt Petersburg, som får en längd på 658 kilometer och ett passagerarunderlag på 10, 5 miljoner per år. Restiden blir 2,5 timmar.

Enligt Viktor Jakunin förhandlar RZD med sex internationella konsortier, från Frankrike, Spanien, Italien, Tyskland, Sydkorea och Kina som kan vara intresserade av att genomföra projektet. Det andra projektet avser bygget av en höghastighetsbana på sträckan Moskva - Vladimir - Nizjnij Novgorod - Kazan – Jekaterinburg, med en total längd på 1592 kilometer och en restid på 8-9 timmar. Andra höghastighetsprojekt som RZD har under luppen är sträckorna Moskva-Kursk, Moskva-Smolensk-Rod-Minsk, Moskva-Suzemka-Kiev, Moskva-Jaroslavl samt Omsk-Novosibirsk.