Bombardier tippade att ta hem Crossrailkontraktet

En tågplattform vid Heathrow central, en knutpunkt för Crossrail. Foto: Sunil060902

Bombardier är favoriter i tävlingen om kontraktet till Crossrailprojektet, skriver The Montreal Gazette. Kontraktet, värt 14 miljarder kronor, är på 60 snabbtåg som ska trafikera sträckan mellan östra och västra London, samt uppbyggandet av en tåghall.

Siemens vann en stor upphandling i fjol, Thameslink Underground, vilket orsakade en storm av protester, skriver The Montreal Gazette. Bombardier fick avskeda 1 232 av sina 2 800 arbetare i sin fabrik i Derby, och fick emotta sympatier från allmänheten - något som i nästa upphandling kan ge dem en fördel, tror Siemens. De som tävlar om Crossrailkontraktet är Bombardier, Siemens, spanska CAF och Hitachi.

Bombardiers talesman i Storbritannien, Jeanette Bowden, sade att de inte direkt vill uttrycka sig som så att ännu en förlorad upphandling i England skulle få dem att stänga fabriken i Derby.

- Uppenbarligen är det ett väldigt viktigt projekt, men vi bjuder på andra projekt också. Men med tanke på det här projektets skala så vore det självklart väldigt bra att vinna, sade Jeanette Bowden, till The Montreal Gazette.