Pennsylvania investerar stort i tågkontrollsystem

Delstaten Pennsylvania investerar motsvarande 656 miljoner kronor i att installera ett nytt tågkontrollsystem för att förebygga tågkollisioner.

Kontraktet har gått till Ansaldo STS USA.

USA: s federala lag kräver att det nya tågkontrollsystemet installeras senast den 31 december 2015, vilket automatiskt kommer att stoppa tågen om tågpersonalen inte hörsammar  stoppsignaler.

Det är den Pennsylvania-baserade myndigheten Septa (Southeastern Pennsylvania Transportation Authority) som är beställaren. Enligt Jeffrey Knueppel, Septa, är år 2015 en tidplan man arbetar hårt för att hålla i hela USA. Förmodligen kommer det dock bli aktuellt med ett visst anstånd för att installera systemet. Enligt Septa kommer införandet av systemet att leda till att flera kollektivtrafikprojekt i Philadephia-regionen blir försenade.

Bakgrunden till initiativet är att man vill förebygga den typ av olycka som inträffade ombord på ett tåg i Los Angeles 2008 då 130 personer omkom.

NTSB, USA:s transportsäkerhetsstyrelse, fann att olyckan berodde på att tågets förare skrev sms och därför missade att stoppa tåget vid röd signal