Pensionsfond investerar i Bombardier

Foto: Bombardier Transportation

Den kanadensiska pensionsfonden Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ) köper 30 procent av aktierna i Bombardier Transportation för 1,5 miljarder amerikanska dollar.

Investeringen sker som ett private placement i ett nybildat holdingbolag, BT Holdco, som kommer att äga alla tillgångar i Bombardier Transportation, vars huvudkontor även framöver kommer att finnas i Tyskland. Bombardiers koncernchef Alain Bellemare blir styrelseordförande och Bombardier Transportations verkställande direktör Lutz Bertling fortsätter i sin nuvarande roll.

I och med affären avslutas den översyn av olika finansieringsalternativ för Bombardier Transportation, bland dem en börsintroduktion, som inleddes tidigare i år.

Bombardier Transportation är ett av världens ledande järnvägsteknikföretag med 39 700 medarbetare och en orderstock som överstiger 30 miljarder dollar. Under de första nio månaderna 2015 redovisades en vinst före avskrivningar (EBIT) på 342 miljoner dollar och en marginal (EBIT) om 5,6 procent på årsbasis.