Skåda projekt Hallandsås nya stationer från ovan

Båstad station från ovan. Foto: Trafikverket
Förslöv station från ovan. Foto: Trafikverket
Barkåkra station från ovan. Foto: Trafikverket

Projekt Hallandsås närmar sig invigning. Den 13 december är det trafikstart för järnvägsanläggningen genom Hallandsås. I samband med trafikstarten invigs även tre nya stationer; Barkåkra, Förslöv och Båstad. Trafikverket har passat på att ta flygbilder på de nya stationerna som ligger i gränslandet mellan Skåne och Halland.

Nu är elledningarna på den nya järnvägen mellan Båstad och Förslöv spänningssatta med 16 000 V och därmed strömförande. Sträckan som har spänningssatts sträcker sig från järnvägens korsning med Hallandsvägen i Båstad till korsningen med väg 105/Bjäredalsvägen söder om Förslöv.

I samband med trafikstarten för järnvägen, den 13 december öppnas också tre nya stationer: Den sydligaste stationen är Barkåkra station, strax norr om Ängelholm. Mittstationen, Förslöv station, i Båstad kommun ligger intill tätorten med samma namn. Stationen ligger strax innan den södra tunnelmynningen. Den nordligaste stationen är Båstads nya station som ligger i Hemmeslöv, strax norr om Båstad och kommer ersätta stationen inne i Båstad. Förutom en ny station byggs även ett nytt stationshus.

Källa: Trafikverket