Problem för Kaliforniens höghastighetsbana

Bild: CHSRA

Den planerade höghastighetslinjen i Kalifornien stöter på svårigheter. Vd:n för Kaliforniens styrelse för höghastighetsspår, Roelof van Ark, har meddelat att han kommer att avgå i början av mars. Även ordföranden för projektet, Thomas J. Umberg har avgått. Projektets överlevnad hänger nu på understödet från Kaliforniens Guvernör, Jerry Brown. Kaliforniens medborgare röstade för projektet år 2009, men kostnaderna har mer än dubblats sedan dess och uppgår nu till cirka 665 miljarder kronor.

Cathleen Galgiani, en kalifornisk politiker, har tidigare kritiserat projektet, men skriver i ett pressmeddelande hur mycket van Ark och Umberg har gjort för projektet.

- Roelof van Ark och Thomas Umberg har pratat med intressenter för att ta itu med alla möjliga frågor, sade Cathleen Galgiani. Till exempel hur vindturbulensen från tågen kommer att påverka bipollinering i jordbruksområden, hur viktigt det är att respektera indianers gravplatser, värdet i att involvera nya uppstickande lokala företag och navigera den politiska turbulens som associeras med att bygga nationsne första höghastighetslinje.