Längre perronger och bättre luft i upprustad station Nørreport

Stationen Nørreports plattformar efter en omfattande renovering som även skapade bättre belysning och ventilation. Foto: Wikipedia

Efter omkring tre år av ombyggnad och modernisering är Köpenhamns centrala järnvägsstation Nørreport nu färdig.

Nørreport är en av de stora knutpunkterna i Köpenhamns S-tågsystem. Danmarks mest trafikerade transportnav har fått ett kraftigt uppsving och har omvandlats till en stor sammanhängande hall med nytt tak och byggnader och mycket bättre förutsättningar för cyklister.

Stationens betongstruktur har renoverats, långdistanstågens plattformar har förnyats och ventilationen har förbättrats markant. Den nysanerade byggnaden invigdes 10 januari med en traditionell fest för barn och vuxna.

 - Efter ett långt och givande samarbete mellan staden Köpenhamn, Banedanmark och DSB, är vi redo att ta över en helt förändrad plats och en station med en lätt och ljus atmosfär, som jag hoppas kommer att glädja såväl invånarna i Köpenhamn och alla resenärer som varje dag använder station, sade vd Jesper Hansen från Banedanmark vid invigningen.

En av de stora utmaningarna under den tre år långa byggprocessen har varit att hålla stationen i rörelse, medan byggverksamheten pågick.

 - Varje dag besöks Nørreport av 250 000 personer av en eller annan orsak. De flesta är dock resande. Vi har gjort vårt bästa för att ta hänsyn till miljön medan vi jobbade, men det är klart att de resandes och stationsföretagarnas tålamod har satts ibland på prov, säger projektledare på New Norreport Mikael Bredsdorff.

Köpenhamn borgmästare Frank Jensen sade att han är också nöjd det färdiga resultatet. Enligt honom är de betydligt längre perrongerna för regionaltågen och bättre ventilationssystem den största förbättringen.

Längs perrongerna härskade tidigare ganska mörk otrivsam atmosfär med dålig luft, speciellt när det passerade dieseltåg. Under åtta månader fram till 2014-04-22 stannade inga regional/Öresundståg på Nørreport. Endast S-tåg var i trafik.

Källa: DSB

Stationen Nørreports plattformar efter en omfattande renovering som även skapade bättre belysning och ventilation. Foto: Wikipedia/Henry1500