DB bygger en ”grön” järnvägsstation

CO2-fri knutpunkt för tågtrafik, Südkreuz i Berlin. Här utrustas järnvägsstationen med förnybara energikällor. Foto: DB

En järnvägsstation i den tyska huvudstaden uppvärms numera med hjälp av solceller, men det är bara början på något mycket större, enligt Deutsche Bahns avdelning Station & Service AG, som har byggt en ytterst miljövänlig järnvägsstation i Berlin.

  - Denna viktiga järnvägsknutpunkt, Südkreutz kombinerar hållbart byggande med modern högteknologi och bidrar till bästa möjliga trevnad för passagerarna, sade DB:s presstalesperson på årets Innotrans.

Stationen Berlin- Südkreuz, åstadkommer ingen CO2 när solceller, geotermi och solvärme är i drift. Enligt Deutsche Bahn kan man tala om framtidens station. Deutsche Bahn bedriver olika projekt i samarbete med en rad branschledande samarbetspartner för att undersöka innovativ mobilitet, informationsteknik och därmed kunna utveckla nya energikoncept för järnvägen.

Järnvägsstationen kommer i framtiden att generera egen elektricitet från förnybara energikällor för att möta del av stationens eget energibehov och dels ett behov som uppstår när elektriskt drivna fordon blir vanligare och behöver parkeras vid denna pulserande trafikknutpunkt. Ett av de projekt som DB håller på att utveckla är en intelligent kraftkälla med namnet, Micro Smart Grid, som kontrollerar alstring och konsumtion på mest effektiva sätt, och ett innovativt navigationssystem för tågpassagerarna.

 Källa: DB Station & Service AG,

CO2-fri knutpunkt för tågtrafik, Südkreuz i Berlin. Här utrustas järnvägsstationen med förnybara energikällor. Foto: DB