Initiativ till gemensamt agerande kring Europakorridoren

Foto: sxc.hu

Växjö kommun har tagit initiativ till samtal mellan Växjö, Kalmar och Karlskrona för att söka samstämmighet i frågan om den nya Europakorridoren.

– Det finns ett intresse i regionen för ett gemensamt agerande kring detta och vi kommer att träffa kommunalråden från Karlskrona och Kalmar i slutet av augusti, säger Bo Frank (M) kommunstyrelsens ordförande och kommunalråden Per Schöldberg (C) och Åsa Karlsson Björkmarker (S).

Europakorridoren är en stor infrastruktursatsning som enligt uppgifter från regeringen påbörjas 2017 och beräknas vara klart ungefär 2032 till en beräknad kostnad om ca 140 miljarder. Det är av största vikt för sydöstra Sveriges utveckling att triangeln Växjö-Kalmar-Karlskrona inte glöms bort i hanteringen av satsningen på de nya stambanorna för höghastighetståg.

– Vi måste se till att en stark sydostregion med över en halv miljon invånare inte hamnar i skuggan när den nya infrastruktursatsningen görs. Därför är det av största vikt att Växjö, Kalmar och Karlskrona agerar gemensamt på ett tidigt stadium innan alla beslut är tagna, säger Växjö kommuns företrädare.