"Var tredje svensk väljer bort tåget"

Foto: Christer Wiik

Enligt en undersökning som Sifo har tagit fram åt Svenska Dagbladet, så väljer nästan var tredje svensk, 28 procent, bort tåget på grund av ständiga förseningar. Istället tar resenären flyg eller bil i stället. Ingen attitydförändring har skett sedan Sifo ställde samma fråga mitt under snökaoset vintern 2012. Det skriver Svenska Dagbladet.

Enligt Svenska Dagbladet så visar Sifo-undersökningen att boende i norra Mellansverige, alltså Värmland, Dalarna och Gävleborg, har lägst förtroende för tågen. Även boende i östra Mellansverige, bland annat Uppsala, och i Stockholmsregionen, är mer benägna att välja bort tåget på grund av förseningar.

– Det är självklart inte bra att resenärer känner att de måste välja bort tåg för att komma i tid, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd i en skriftlig kommentar till SvD.

Hon pekar ut det eftersatta underhållet som största orsaken till problemen. Samtidigt menar hon att regeringen har gjort rekordstora satsningar på järnvägen men att investeringarna är tidskrävande, skriver SvD.