Karlskrona kombiterminal invigd

Det första godståget rullar in i Karlskronas nya kombiterminal vid hamnen. Foto: Karlskrona kommun

Tidigare i veckan rullade det första godståget på Verköbanan och därmed är verksamheten vid Karlskrona kombitermial igång. På kombiterminalen väntade inbjudna till invigningen på att tåget skulle anlända. Det var bland andra representanter från Stena Line, Green Cargo, Logent, Karlskrona kommun och från det polska departementet för infrastruktur och utveckling samt kunder och media. Dan Sten Olsson som är koncernchef på Stena Line samt landshövding Berit Andnor Bylund invigningstalade.

 Karlskrona kombiterminals funktion är att lasta om gods som finns i containers, växelflak, semitrailers eller hela lastbilar mellan järnvägsvagnar, fartyg och lastbilar. Vid invigningen visades hur det går till genom att containrar lyftes av från godståget och transporterades iväg.

 Karlskrona hamn på Verkö tillsammans med Verköbanan är en viktig del av den nya transportkorriden Baltic Link, som förbinder Skandinavien med Öst- och Centraleuropa, Adriatiska havet, Suezkanalen och Sydostasien. Ju kortare transportvägar, desto miljlövänligare och kostnadseffektivare frakt.

  - Om 25 år kommer handeln och trafiken österut att överstiga den trafikmängd som går västerut, sa landshövdingen i sitt invigningstal. Genom dessa investeringar och de utökade färjeförbindelserna så är vi beredda att ta emot de ökade godsmängderna. Vi förstärker Blekinge och Karlskrona som en viktig nod för handel och sjöfart österut och söderut. 

 

Källor: Karlskrona kommun, Länstyrelsen Blekinge