Skånependlare nöjda med Pågatåg Express

Foto: Skånetrafiken

I december 2013 fick Helsingborg direktkontakt med Malmö via två avgångar med Pågatåg Express, som kör Helsingborg-Malmö-Helsingborg utan stopp. I februari fick resenärerna ombord tycka till om turerna och betyget blev högt, högre än för den övriga tågtrafiken.

Alla som åkte turen en måndag i februari fick en enkät att fylla i. Totalt svarade cirka 80 (de som åkte i båda riktningarna denna dag fick bara svara en gång). Generellt motsvarade Pågatåg Express resenärernas förväntningar, med undantag av att man trodde att restiden skulle vara kortare. Däremot upplevde många att det var lugnare och tystare ombord – en följd av att ingen stiger på eller av förrän vid slutstationen. 8 % av de som svarade uppgav att man tidigare kört bil, men nu valt tåget. Det helt dominerande ändamålet med resan var att resa till jobbet.

89 % är nöjda eller mycket nöjda=betyg 7-10. (61 % av de tillfrågade ger betyget 9 och 10 på resa.) 74 % hade rekommenderat vänner och familj att åka med Pågatåg Express.

- Det är väldigt roligt att vi fått det här kvittot på att detta är något som våra kunder vill ha. Vår önskan är ju att kunna erbjuda fler möjligheter att resa mellan våra skånska storstäder utan mellanliggande stopp. Till tidtabellsskiftet i december 2013 lyckades vi erbjuda Helsingborgsborna de här två turerna, men vi ser ju att det är önskvärt att ordna fler, säger Henrik Dagnäs, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Förutom de två direkt-turerna mellan Helsingborg och Malmö ovan går det Pågatåg Express på fler linjer sedan tidtabellsskiftet i december. Då rör det sig inte om några direkt-turer utan om turer som tidigare körts med Öresundståg och som nu körs med Pågatåg i stället. Men från Skurup till Malmö C via Svedala – direkt Triangeln och Malmö C går det också ett Pågatåg Express. Att den avgången inte stannar i Oxie, på Svågertorp och Hyllie beror dock på att det var enda sättet att få plats på banan.

- På Ystadbanan är det trångt bland tågen, och det är trångt även ombord på tågen. Den här extra avgången har blivit populär och har samtidigt minskat trängseln på omkringliggande avgångar. I nästa tidtabell hoppas vi kunna förlänga turen så att den startar redan i Ystad och förhoppningsvis kan vi få plats med ytterligare någon tur. Vi planerar också för att få in ytterligare två avgångar direkt mellan Helsingborg och Malmö, berättar Magnus Andersson, chef affärsområde tåg på Skånetrafiken.