Fyra döda i amerikansk tågolycka

Foto: ABC Eyewitnes News

Ett pendeltåg spårade ur i en kurva i New York-stadsdelen Bronx på söndagen. Fyra människor dog i olyckan och dussintals skadades. Alla sju tågvagnarna samt loket åkte av spåren nära stationen Spuyten Duyvil, norr om Manhattans Grand Central Terminal, rapporterade National Transportation Safety Board. Tre av de döda kastades ur tåget då det åkte av spåret och vred och vände på sig, enligt företrädare för New York Fire Department. Tåget var på väg till Grand Central från Poughkeepsie, när det spårade ur omkring 07:20 lokal tid. – Minst 67 personer skadades och 11 personer var i kritiskt tillstånd under söndag kväll, säger Joe Bruno, New Yorks kommissionär för krisberedskap, till CNN.

Tåget spårade ur just när det kom ut ur en kurva och enligt MTA, som trafikerar den aktuella linjen, så ligger den olycksdrabbade kurvan i ett område som har hastighetsbegränsning. Hastigheten i den aktuella kurvan har en begränsning på 50 km/h och områden fram till kurvan har 70 km/h. Tågets ”svarta låda” har bärgats och bör kunna be olycksutredarna uppgifter om hur fort tåget körde.

Enligt uppgifter från tågoperatören så fanns det omkring 150 passagerare på tåget när olyckan skedde. Det innebär att tåget vid olyckstillfället var halvfullt.  

Passagerare säger till lokala medier att tåget åkte betydligt fortare än vanligt när olycka skedde. Tågets förare, som är bland de skadade, sade till utredare att han hade bromsat tåget, men att det inte saktade ner.

Enligt MTA så spårade ett godståg ur i samma kurva i juli, vilket skadade cirka 1500 meter av spåret, NTSB ska undersöka om det finns något samband mellan denna urspårning och söndagens olycka.