Bangalores nya Metro invigd

Bangalores nya tunnelbanetåg susar förbi bilburna indier. Foto: Bangalore Metro Rail Corp
Invigningen av tunnelbanan i Bangalore. Foto: Bangalore Metro Rail Corp

Bangalore Metro Rail Corp öppnade i oktober det första, sju kilometer långa, avsnittet av totalt 42,3 kilometer lång spårväg i staden Bangalore. Projektet var försenat över ett år. Invigningen blev möjligt efter att Asian Development Bank i början av 2011 beviljade ett stort lån till metroprojektet, som startade för fyra år sedan.

Tunnelbanetågen, som delvis färdas på viadukter, kommer att ha en max hastighet på 80 km/timmen. Även ABB har deltagit i projektet.

Ordern gällde ett nyckelfärdigt projekt för nya spårburna stadsbanenätet, MRTS, som omfattar två huvudlinjer på totalt 42 kilometer, varav cirka en femtedel under jord, och med totalt 41 stationer. ABB konstruerade, levererade, installerade och driftsatte fyra transformatorstationer som tar emot och distribuerar elektricitet, var och en på 66/33 kv, såväl som reservkraftsystem och traktionstransformatorer. Bolagets del i projektet var värt 115 miljoner dollar.

– ABB:s teknik bidrar till en säker och effektiv kraftförsörjning av Bangalores tunnelbana. Det här tunnelbaneprojektet förenkla tillvaron för miljontals pendlare i en av Indiens snabbast växande städer och förbättrar den akuta trafiksituationen i staden, säger Peter Leupp, chef för ABB:s division Power Systems, i en kommentar.

ABB levererade bland annat transformatorer, kondensatorer, relä- och kabelprodukter samt ställverk. Bolaget installerade även ett integrerat SCADA-system (Supervisory Control And Data Acquisition) för styrning och övervakning av den installerade krafttekniken.

Bangalores befolkning har under senare år ökat kraftigt, till runt 7 miljoner personer, i takt med att ekonomin och näringslivet har vuxit och skapat nya jobb. Antalet invånare i staden väntas öka till mer än 8,5 miljoner år 2011.