SKF ser ingen tillväxt i Indien

Tom Johnstone. Foto: SKF

Kina har initierat den andra av sina två årliga järnvägsupphandlingsrundor efter att ha lagt årets första på is, och SKF väntarsig att nå en sedvanlig andel av affären.

Det sade SKF:s vd Tom Johnstone till journalister efter sin presentation på tisdagens kapitalmarknadsdag. Kina har vanligen två upphandlingsrundor av järnvägsmateriel per år, men den första sköts upp i våras vilket innebar ett avbräck för leverantörerna. "Offerten på godståg är ute nu, och vi väntar oss en normal andel av den affären. Vi kommer att gynnas något av den kinesiska godstågsmarknaden i september, och mer så under återstoden av året", sade han. Han upprepade även uppfattningen från när halvårsrapporten kom i mitten av juli om en ljusning i den kinesiska vindkraftsbranschen, men från mycket låga nivåer under de senaste två åren. "Branschen börjar återhämta sig något, så vi ser en stadig förbättring där", sade han.

Den makroekonomiska situationen i Indien är mycket utmanande för SKF, men att använda den svaga rupien för att ställa om till inhemsk produktion är inget som på sikt är särskilt klokt, eftersom man då låser fast sig i ett lågprisläge gentemot kunderna.

"Indien är sedan en tid tillbaka väldigt utmanande för oss, och det handlar inte bara om valutan; det är en beståndsdel men även industriproduktionen och BNP dalar", sade Tom Johnstone, och fortsatte: "Men det är lite som med yenen, man kan inte bara ställa om produktionen, eftersom man då har svårt att höja priserna igen när valutan vänder tillbaka. Så vi är väldigt försiktiga med att använda det för mycket", sade han om SKF:s inställning till att producera mer i Indien och på så sätt dra nytta av den svaga rupien. "Men den indiska ekonomin är klart utmanande för tillfället, och vi ser ingen tillväxt där alls", sammanfattade han.

(Nyhetsbyrån Direkt)