Inga tekniska problem bakom tågkraschen

Foto: Youtube

Det var inga tekniska problem som låg bakom tågolyckan, uppger det spanska järnvägsbolaget Renfe för AFP. Tåget hade besiktigats endast några timmar tidigare. Enligt uppgifter höll tåget en fart på 200 kilometer i timmen i kurvan, där max tillåta hastighet var 70 kilometer i timmen. Föraren, som vägrar prata och nu är arresterad, ska ett par timmar före kraschen på nätet ha skrutit om hur han kunde köra snabbt.

80 personer är bekräftade döda och cirka 130 skadade, varav 36 är i kritiskt tillstånd, i något som beskrivs som den värsta tågolyckan på 40 år i Spanien, som skedde runt 20:40 under tisdagskvällen, svensk tid, skriver Sveriges Radio. Tågets alla tretton vagnar spårade ur i en kurva under en viadukt i Santago de Compostela. Spaniens premiärminister Mariano Rajoy besöker idag olycksplatsen och Spaniens regering håller ett krismöte med anledning av olyckan.

– Identifieringen av passagerarna fortsätter. Men än så länge har vi ingen information om att någon svensk skulle varit med på tåget, säger Linn Duvhammar vid UD:s presstjänst till Dagens Nyheter.

En säkerhetskamera filmade kraschen. Se klippet här: http://youtu.be/uFGs6hieZg4