Veolia Transport stärker i Karlskrona

Krösatåg vid Växjö Central. Foto: Christer Wiik

I och med att Veolia Transport tidigare i år vann upphandlingen för Krösatåget på sträckor i Sydsverige, förstärker bolaget sin bas i Karlskrona genom att anställa mer personal.

I februari i år blev det klart att Veolia Transport vann upphandlingen för Krösatåget på sträckorna Emmaboda-Karlskrona, Emmaboda-Kalmar och Hässleholm-Växjö. Uppdraget löper på fem år med option på ytterligare tre år.

Uppdraget innebär att Veolia Transport nu stärker sin position som en av de ledande tågoperatörerna i södra Sverige. Det innebär också helt nya möjligheter för resenärerna.

– Rent operativt betyder den här etableringen att vi kan samordna med den trafik vi idag bedriver för Öresundståg i den här regionen. Tack vare att vi öppnar upp flera mindre stationer, exempelvis Hästveda, kommer vi kunna knyta ihop orter och regioner vilket gör att vi kan erbjuda våra resenärer ännu bättre tågmöjligheter, säger Ted von Knorring, projektledare på Veolia Transport.

Resenärer på sträckan Emmaboda och Karlskrona kan glädja sig åt att åren med ersättningsbuss snart är över. Såväl spår som signalsystem byts ut och när Veolia Transports tåg börjar rulla kommer de stanna vid alla mindre orter på sträckan.

Etableringen innebär också nya arbetstillfällen i regionen. 

– Initialt kommer vi att rekrytera omkring tio lokförare och tio tågvärdar till Karlskrona men i takt med att trafiken utökas räknar vi med att anställa fler.

I Växjö har ett nytt kontor för sydostregionen precis öppnats och Anders Ekman, som närmast kommer från DSB Småland AB, tillträdde tjänsten som affärschef för Krösatåg Sydost den 15 juni 2013. Till kontoret i Växjö kommer även en personalplanerare, en enhetschef och en fordonsansvarig/säkerhetsinspektör rekryteras.

– Det kommer att bli en väldigt intensiv och rolig höst med utbildningar, provkörningar av tåg och spår. Vi kommer att bjuda in alla anställda på informationsträffar en gång månaden fram till trafikstarten så de får en chans att lära känna sina kollegor fortsätter Ted.