Infratek satsar på norsk järnväg

Efter att ha expanderat kraftigt inom järnvägssektorn i Sverige under det senaste året, tar infrastrukturbolaget Infratek även steget in på den norska marknaden. 

 

För att leda satsningen har Infratek anlitat Egil Jansen, grundare av bolaget Rail Inspection AS. Han har 29 års erfarenhet från Jernbaneverket i Norge och har även jobbat för externa järnvägsentreprenörer sedan 2007.

 

– Det är spännande att bli en del av Infratek. Jag ser stora utvecklingsmöjligheter på en marknad som nu är på väg att öppnas upp. Flera åtaganden ska läggas ut från Jernbaneverket och det är många projekt som ska initieras framöver. När det gäller marknaden i Norge för drift och underhåll, är den fortfarande stängd. Men vi tror att det på längre sikt finns möjligheter även här, säger Egil Jansen.

 

Han tycker det är särskilt intressant att bli en del av ett stort och kompetent bolag med samarbete mellan Norge och Sverige. Förutom Jansen anställer Infratek ytterligare fyra personer som ska bygga upp järnvägsavdelningen i Norge. Avdelningskontoret kommer att vara lokaliserat i Halden. 

– Järnväg är ett viktigt satsningsområde för Infratek. Vi har vuxit från 35 till 110 anställda som jobbar med detta på ett år och vi hade som mål att komma in i Norge från och med 2014. Att vi redan nu är på plats, är väldigt positivt. Vi kommer att få snabbare och bättre insikt i den norska marknaden med de duktiga medarbetarna som vi nu har fått med i teamet, säger Magnus Mellin, Divisionschef för Järnvägssystem på Infratek.

 

I Sveige har Infratek bland annat haft driftsansvaret för Arlanda Express (flygtåget i Stockholm) under flera års tid. I fjol vann bolaget ett större kontrakt med Trafikverket i Sverige för drift och underhåll av järnvägssträckan Nord för Stockholm och genomförde även en upphandling av järnvägsservicebolaget WKTS AB.

 

Egil Jansen och Rail Inspection AS har bland annat expertis inom ultraljudsundersökning på räls och svetsning, test av stål (NDT), leverans av säkerhetsfunktioner såsom säkerhetsvakt samt chef för elsäkerhet och ansvarig för spår.