Bombardier etablerar sig i Luleå

Pär Isaksson, kommunikationschef Bombardier i Sverige.

Järnvägsföretaget Bombardier etablerar en underhållsdepå i Luleå och fortsätter därmed sin expansion i norra Sverige.

Den 10 juni inviger Bombardier sin nya underhållsverkstad i Notviken utanför Luleå. Anläggningen har tre spår och omfattar 3 300 kvadratmeter. Ett 30-tal medarbetare kommer att rekryteras till verksamheten, som får ansvar för översyn och service av 72 vagnar och 12 lok.

- Service och underhåll är en viktig verksamhet inom Bombardier och det är glädjande att vi nu kan etablera oss även i Luleå, säger Klas Wåhlberg, vd, Bombardier Transportation Sweden.

Satsningen är den senaste i en rad leveranser från Bombardier till Norrland på senare tid. I augusti 2012 invigde Trafikverket Ådalsbanan, som ger 20 mil kortare resväg mellan övre Norrland och Mellansverige, med signal- och säkerhetssystem från Bombardier. I Kiruna togs den nya bansträckningen runt staden i drift, även den med signalinstallation och ställverk från Bombardier.

Under fjolåret tog satte SJ det nya snabbtåget SJ 3000 i trafik på linjerna Umeå-Stockholm och Östersund-Stockholm. SJ 3000 har utvecklats och konstruerats i nära samverkan med SJ och med stöd av Bombardiers särskilda vinterexpertgrupp på 25 personer som är baserad i Västerås. Tågen har klarat den snörika vintern utan nämnvärda problem, vilket även gäller LKAB:s tunga trafik med Bombardiers IORE-lok.

Anläggningen i Notviken kommer att utföra underhåll åt SJ Norrlandståg som har över 500 000 resenärer årligen. Avhjälpande underhåll kommer att skötas av ett separat team i lokaler i direkt närhet till Luleå centralstation.