Crossrail: "Londons tunnelmaraton pågår"

Foto: Crossrail

Nya bilder har släppts av Crossrail som visar att ett tunnelmaraton sker under huvudstaden. Dygnet runt arbetar arbetar maskinerna med att borra 42 kilometer tunnlar under centrala London. Den nya Crossrailrutten från Maidenhead och Heathrow i väster till Shenfield och Abbey Wood i öst betyder en maratonsträcka på just 42 kilometer.  

Fem tunnel maskiner är nu i drift - Phyllis och Ada i västra London, Elizabeth och Victoria i östra London, och Sophia i Plumstead, i sydöstra London. Tillsammans har fem maskiner borrat mer än 5 kilometer tunnlar hittills med en hastighet av nästan 500 meter i veckan. I de västra tunnlarna har en ensam tunnelmaskin, Phyllis, har lagt över 1 500 tunnelringar på plats mellan Royal Oak och Park Lane i utkanten av Hyde Park.

– De västra tunnelmaskinerna kommer att passera under den nya Crossrailstationen vid Bond Street under våren, och därefter Tottenham Court Road och Farringdon senare i år. De östra tunnelmaskinerna kommer att bryta igenom vid Canary Wharf station under våren, säger Andrew Wolstenholme, vd på Crossrail.

– Med 42 kilometer nya tunnlar som ska byggas för Crossrail, skapar vi vårt eget London Marathon under gatorna i huvudstaden. Detta är en stor och komplex uppgift med arbete pågående  24 timmar om dygnet under Londons gator.

De nya bilderna visar omfattningen av omvandlingen som sker under jord i London och de viktiga nya förbindelser som skapats med varje meter av nybyggda tunneln.

– När Crossrail öppnas 2018, kommer den att öka kapaciteten i Londons järnvägsbaserade transportnät med 10 procent och dramatiskt skära restider tvärs över staden.