Brittiska South Western Railway startar trafiken med nya Arterio

SWR:s nya tåg Arterio, 701005, på stationen i Egham den 19 augusti 2020. Foto: Wikimedia, kredit: Bananaman28

I samband med en festlig ceremoni nyligen avtäcktes ett av brittiska South Western Railways första nya tåg av typ Arterio ur klass 701, som representant för hela serien.

Namnet "Arterio", som presenterades av SWR:s VD Mark Hopwood under ceremonin i Wimbledon, återspeglar tågets betydelse för Londons linjenät i förorterna och regionen i sydvästra England, särskilt i länen Surrey och Berkshire.

- London Waterloo, den mest trafikerade tågstationen i England, ligger i hjärtat av det sydvästra järnvägsnätet. SWR:s förortsrutter är som artärer, som befordrar människor till arbete och skola, till huvudstadens teatrar, restauranger och barer och hem igen, sade Hopwood.

Den nya Class 701-flottan, som under hösten 2020 kommer att ersätta några av SWR:s äldsta tåg, erbjuder bättre bekvämlighet och prestanda för fler passagerare, skriver tillverkaren i ett pressmeddelande.

Tågen beställdes av Bombardier Transportation i Derby i juni 2017. Deras ordervärde ligger på 895 miljoner pund (ungefär 996 miljoner euro).

De nya tågen kommer att finansieras och hyras till SWR av Rock Rail South Western, ett joint venture mellan Rock Rail, Aberdeen Standard Investments och GLIL Infrastructure.