Qatar Rail bygger tunnelbana i Doha

Det nationella järnvägsbolaget Qatar Rail planerar att börja bygga de första tre tunnelbanestationerna i Doha, som en del av ett ambitiöst integrerat  projekt för persontransporter i Doha.

Doha tunnelbana kommer att bli ett av de mest avancerade kommunikationssystemen i världen när det tas i drift år 2016.

Tillkännagivandet av projektet kom i augusti förra året, då Qatar Rail tecknade fem kontrakt på totalt 1.48 miljarder rialer för arbetet med den första etappen av tunnelbanan som omfattar 129 kilometer för de röda, gröna och guldlinjerna. Fas 1 kommer att vara på plats under fjärde kvartalet 2019, långt före FIFA World Cup som inträffar 2022.

Qatar planerade ursprungligen tunnelbanan till 2007 i ett försök att vara värd för de olympiska sommarspelen i Doha 2016. Internationella olympiska kommittén, dock valde Rio de Janeiro som värdstad för spelen.

Doha Metro är en del av ett större järnvägsnät. Det omfattande järnvägsnätet består av fem moderna och flexibla spårsystem integrerade tvärs över Persiska viken. De nya projekten omfattar utveckling av person- och godstrafik på järnväg tillsammans med snabba järnvägsförbindelser till den internationella flygplatsen i Doha – allt baserat på en förstudie från GCC.