BRD stödjer moderniseringen av hamninfrastruktur i Moldavien

Foto: Danube Ports

EBRD, Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, lånar ut 12 miljoner dollar till Donau Logistics, ägare och operatör av Giurgiulesti International Free Port, för att finansiera byggandet av en järnvägsterminal i Moldavien.

Giurgiulesti International Free Port är en viktig regional länk till internationella järnvägar och vägar, och ligger vid sammanflödet av floderna Donau och Prut i södra Moldavien, mellan Rumänien och Ukraina.

Frihamnen har status av en fri ekonomisk zon och är ett mångsidigt logistiknav som inkluderar oljeterminal och allmänna fraktterminaler för spannmål och vegetabiliska oljor. Det är den enda navet med den kapaciteten i Moldavien.

Medlen kommer att användas för att förbättra den totala standarden på hamninfrastrukturen samt för att slutföra järnvägsförbindelsen till terminalerna som hanterar containrar, styckegods och bulkvaror så som spannmål och kol.

Som ett resultat kommer omlastning till och från järnvägsvagnar inte längre behövas göras med lastbil vilket gör hamnverksamhet mycket mer kostnadseffektiv och tidseffektiv för moldaviska företag.