Uralvagonzavod och Bombardier startar gemensam produktion av spårvagnar och tunnelbanevagnar

Uralvagonzavod, Rysslands statsägda producent av vagnar till tunnelbana och spårvägar, och som också är den största tillverkaren av stridsvagnar i världen, överväger att tillsammans med kanadensiska Bombardier starta en gemensam produktion av spårvagnar och tunnelbanevagnar i Ryssland.

Enligt planerna kommer produktionen att förläggas till anläggningarna i Jekaterinburg/Uraltransmash och kommer att bestå av tre tillverkningslinjer för produktion av spårvagnar och för olika modifieringar.

Enligt biträdande generaldirektör för Uralvagonzavod, Semen Mlodik, kan produktionen av spårvagnar kunna påbörjas under 2013, och för tunnelbanevagnar ett år senare.

Total produktionskapacitet för spårvagnar och tunnelbanevagnar kommer i det inledande skedet att ligga på 400 enheter per år.

De nya spårvagnarna och tunnelbanevagnarna kommer att vara helt anpassade till ryska förhållanden. I det inledande skedet kommer de att produceras med hjälp av Bombardiers teknik men senare finns det möjlighet för etablering av ett tekniskt joint venture.

Enligt planerna kommer majoriteten av den framtida produktionen i den nya anläggningen att säljas inom landet, eftersom efterfrågan på tunnelbanevagnar, och i synnerhet spårvagnar, i Ryssland förväntas vara hög.

Regeringen i Moskva nyligen antagit ett ambitiöst program för utveckling av stadens spårvagnsnät. Det finns en möjlighet att leveranserna av dessa spårvagnar kommer att startas före Universiaden 2013 och VM 2018.