Siemens tar order i Kuala Lumpur

Foto: Yosri

Siemens levererar 58 förarlösa tunnelbanetåg till den malaysiska huvudstaden Kuala Lumpur. Kunden, Mass Rapid Transit Corporation, MRT Corp, har också beställt komplett utrustning till två nya depåer. Det totala värdet av konsortialavtalet är cirka 450 miljoner Euro, där Siemens står för cirka 260 miljoner Euro.

Inspiro-tågen från Siemens ska köras på den nya linjen som förbinder förorterna Sungai Buloh i nordväst och Kajang i sydost med Kuala Lumpur, med start i december 2016. Förbindelsen är den första delen av en omfattande infrastrukturplan för att minska trafikstockningar och miljöförstöring i Kuala Lumpurs innerstad.

MRT Corp är ett privat bolag helägt av landets finansminister som kommer att agera ägare och utvecklare av det nya tunnelbanesystemet.

Byggnationen av denna 51-kilometer långa sträcka med 31 stationer utgör den första och största delen av denna transportlösning. Utveckling av två andra linjer studeras för närvarande av de malaysiska myndigheterna, men väntas allmänt att tillkännages i mitten av 2013.