Alstom tecknar första underhållsavtalet för kazakiska järnvägen

Foto: Alstom Transport/ F.Clement

Alstom och AO lokomotiv, ett dotterbolag till Kazakstan järnvägar, Kazakstan Temir Zholy, KTZ, har tecknat ett avtal för allt underhåll, översyn och modernisering av 27 motorvagnar av typen KZ4AC under en period av 25 år.

Kontraktet är värt cirka 100 miljoner euro. Detta är det första underhållsavtalet som Alstom tar i Kazakstan och en hörnsten för en långvarig underhållsverksamhet i landet samt en god grund för tillväxt.

Tågen går huvudsakligen mellan Astana och Almaty och har varit i drift i tre år. Alstom kommer att sköta underhållet i en depå i Astana, och en satellitdepå skall senare inrättas i södra Kazakstan.

– Kazakstan är en strategisk marknad för Alstom, tack vare sitt geografiska läge, sin snabba ekonomiska tillväxt och sitt engagemang för modernisering.

– Med denna order visar KTZ sitt erkännande av Alstoms teknologi och förtroende för Alstoms expertis som en ledande global järnväg tillverkare ", säger Henri Poupart-Lafarge VD för Alstom Transport.

– Detta långtidskontrakt gör Alstom till en viktig spelare för underhåll av rullande materiel i Kazakstan, säger Bernard Gonnet, Alstom Transport Senior Vice President med ansvar för Ryssland och CIS.

Alstom färdigställer för närvarande ett avtal som företaget tog 2010 av KTZ för leverans av 200 fraktgodslok och 95 passagerarvagnslok. De första loken kommer att levereras under 2012.